Future

 

In de rubriek Future leggen we u podcasts, boeken, video’s, de nieuwste technologieën en gadgets voor. Alles wat u als boardroommember kunt inspireren. Dit alles onder het motto: live the transformation.


Metaverse, een virtuele wereld

Facebook veranderde in oktober 2021 haar naam in Meta. De komende jaren staan bij het socialmediaplatform in het teken van de ontwikkeling van een virtuele wereld: de metaverse. Metaverse is een virtueel universum waar consumenten en bedrijven naast de fysieke wereld leven.

 

In de virtuele wereld komen virtual reality en de echte wereld samen. Het is uiteraard voor plezier en ontspanning zoals wij virtual reality tegenwoordig vooral kennen. Op zakelijk gebied zijn er ook mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een bouwomgeving te creëren waarbij je door middel van de virtual reality de eindbouw al kan zien.


Bekijk hier een video van Bright over Metaverse


Warmtebatterij met zout en water

De ontwikkeling is wellicht nog niet van toepassing voor bedrijven, maar biedt mogelijk wel een antwoord op de energietransitie. Een warmtebatterij met zout en water als simpele bestanddelen kan een snelle en grootschalige oplossing bieden voor ruim drie miljoen huishoudens in Nederland – twee keer de Nederlandse overheidsambitie. Deze warmtebatterij, in ontwikkeling door een consortium van TU/e, TNO, spin-off Cellcius en bedrijven, is goedkoop, compact, verliesvrij en nu klaar voor de eerste praktijktests.

De batterij werkt door het toevoegen van water bij de zoutkristallen. Wanneer de zoutkristallen water opnemen, worden deze namelijk groter en komt er warmte vrij. Een warmtewisselaar haalt de warmte weer uit het systeem en laat gebruikers bijvoorbeeld een huis verwarmen of warm douchen. Met die warmtewisselaar kunnen de zoutkristallen juist worden opgewarmd, waardoor het zout droogstookt en er dus energie in de zoutkristallen wordt opgeslagen. De batterij wordt later dit jaar in vier huizen getest.

 

Meer informatie is te vinden op de website van TU/e.

Warmtebatterij

Foto: Bart van Overbeeke


Documentaire Coded Bias

Kunnen algoritmes discrimineren? Deze vraag wordt beantwoord in de documentaire Coded Bias, die te zien is op Netflix. Deze documentaire onderzoekt hoe bevooroordeeld algoritmes zijn, nadat Joy Buolamwini van M.I.T. Media Lab gebreken in gezichtsherkenningssoftware blootlegde.

 

Coded Bias laat zien hoe kunstmatige intelligentie, algoritmes en macht een zorgwekkende combinatie blijken te zijn. Het meest voorkomende en zorgwekkende thema rondom deze technologie is dat het een juridische structuur ontbeert en dat werd aangetoond dat mensenrechten worden geschonden. Er wordt uitgelegd hoe algoritmes en kunstmatige intelligentie discrimineren op basis van ras en geslacht op veel terreinen, zoals: huisvesting, carrièremogelijkheden, gezondheidszorg, kredietverstrekking, onderwijs en wetgeving.


Coded Bias

Serie StartUp

Een wanhopige bankier, en een Haïtiaans-Amerikaanse bendebaas en een Cubaans-Amerikaanse hacker staan centraal in de serie StartUp. De serie volgt de opkomst van GenCoin, een digitale valuta, door de drie hoofdrolspelers die niet per sé passen in het plaatje dat wij hebben van techondernemers. Ondertussen probeert een corrupte FBI-agent op alle mogelijke manieren de ondernemers neer te halen.

Startup

De zelfrijdende koffer

Vliegen: als gevolg van de coronacrisis doen we het veel minder, maar soms ontkom je er niet aan. Er is dan niets zo vervelend als om de hele tijd de zware koffer achter je aan te slepen. Gelukkig is daar de zelfrijdende koffer. Deze gadget bestaat al enkele jaren, maar de techniek wordt steeds geavanceerder. De koffer is voorzien van allerlei sensoren en kan het tempo aanpassen aan je eigen snelheid. Enig nadeel: als je echt haast hebt, moet je toch zelf tillen.  De koffer gaat namelijk niet sneller dan elf kilometer per uur. 

 

De koffer op de foto kost 570 euro, maar ze zijn er ook goedkoper

Zelfrijdende koffer

Colofon

Future

17/18
Loading ...