Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in oktober een VR-bril voor zakelijke gebruikers uitgebracht. De Meta Quest Pro heeft een krachtiger chip dan de op gamers gerichte Quest 2-bril, maar kan ook aanzienlijk korter gebruikt worden voordat die opnieuw opgeladen moet worden.
Meta-topman Mark Zuckerberg noemde "serieuze consumenten die het allerbeste willen hebben of mensen die werk gedaan willen krijgen" als ideale klant. Enkele van de mogelijkheden die de bril biedt zijn gericht op bijvoorbeeld vergaderen. Zo kan de bril gezichten en ogen volgen waardoor gesprekken in virtual reality realistischer en dus persoonlijker voelen.
Hartfalen is een veelvoorkomende aandoening met ernstige gevolgen; > 20% van de patiënten overlijdt binnen een jaar na de diagnose. Met behulp van machine learning-algoritmes, waarbij gebruik gemaakt wordt van data uit elektronische patiëntendossiers van huisartsen, kan er vroegtijdig worden voorspeld of een patiënt een verhoogd risico loopt om hartfalen te ontwikkelen. Dit maakt gericht preventief ingrijpen mogelijk, waardoor wellicht ernstige schade kan worden voorkomen of uitgesteld. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met de Vrije Universiteit en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.
Elektronische patiëntendossiers bevatten gegevens over zorg en gezondheid die zorgverleners over hun patiënt vastleggen. Deze dossiers bevatten veel verschillende soorten informatie over de patiënt en zijn behandeling. Door hier verschillende onderlinge verbanden in aan te brengen ontstaat nieuwe informatie over de patiënt, die voorspellende waarde heeft. Machine learning is een methodiek die in staat stelt deze complexe verbanden bloot te leggen uit grote hoeveelheden data. Dit maakt machine learning zo geschikt voor vroegopsporing van – onder andere – hartfalen.
In de podcast De Technoloog van BNR gaan Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Herbert Blankesteijn is een journalist die zich heeft gespecialiseerd in het internet. Ben van der Burg is een oud-langebaanschaatser. Na zijn schaatscarrière specialiseerde hij zich in de techwereld.
In één van de afleveringen gaat het over ethiek. Achter onze techniek en technologie gaat een hele berg ethiek schuil. Dat is de les die Behnam Taebi, hoogleraar Energy & Climate Ethics aan de TU Delft De Technoloog meegeeft. Beslissingen in het ontwerp zien we overal terug: van spaceshuttle Challenger tot zelfrijdende auto's en de bruggen in New York. Ethiek is overal.
De podcast is de beluisteren via de bekende kanalen.
Specialisten, activisten en voormalige werknemers van de technologiegiganten uit de Silicon Valley in Californië geven in The Social Dilemma een kijk in de waarheid achter de schermen. Zij luiden de noodklok over sommige van hun uitvindingen en leggen uit hoe deze media verslavingen veroorzaken en democratieën destabiliseren.
Deskundige getuigenissen van technische klokkenluiders leggen onze verontrustende situatie bloot: de diensten die Big Tech levert zijn zoekmachines, sociale netwerken, directe informatie, etc. Het zijn slechts de snoepjes die ons lokken om toe te happen. Als we eenmaal verslaafd zijn en terugkomen voor meer, is de echte koopwaar die ze verkopen hun bekwaamheid om ons te beïnvloeden en te manipuleren.
The Social Dilemma is te bekijken op Netflix.